Posted by: pauserra | April 28, 2010

Immigració i delinqüència

Carta publicada a La Vanguardia (28-04-2010):  “Estudis i delinqüència” “http://www.lavanguardia.es/lv24h/20100428/53916969746.html

Text original:

Immigració i delinqüència

Les teories clàssiques de la criminologia i de la sociologia vinculen la “desorganització social” amb una major incidència de delictes: grups socials com els nouvinguts a les ciutats, “desorganitzats” i amb pocs referents serien els més propicis vers el crim. El Chicago dels anys 1920 i 1930 n’és el clàssic exemple. Amb aquests precedents intel.lectuals als EUA el govern va encarregar tant a 1901, 1911 com al 1931 comissions d’estudi per a comprovar el vincle entre immigrants i crims: les conclusions van ser que eren més aviat els immigrants els que presentaven nivells de delinqüència inferiors als autòctons. Aquesta línia de pensament s’ha reforçat encara més als EUA als darrers anys amb publicacions científiques i també de divulgació que, amb mitjans estadístics millors que els de fa 70 o 110 anys revelen, tot concretant més, que són els immigrants nouvinguts, els que anomenem “de primera generació” els que mantenen conductes menys delictives en general que els autòctons. En canvi els nouvinguts que deixen de ser-ho i passen més temps als EUA i sobretot els seus fills i nets, etc. que s’hi “assimilen”, són els que s’acosten més als nivells de delictes de la societat d’acollida.

A Catalunya no sembla que tinguem encara aquesta tradició d’estudi desapassionat de les coses. Seria hora d’iniciar-la per a no caure en la paraula fàcil.


Leave a comment

Categories